Tombazis: Az F2012 új filozófia szerint épült

Nyomtatás

alt

A Ferrari is bemutatta már 2012-s autóját, az F2012-t. A nagy havazás miatt az olasz istállónak le kellett mondania az eseményt, helyette online mód tették közzé a versenygép képeit. Az autóról Nikolas Tombazis főtervező is nyilatkozott.

Nikolas Tombazis, a Ferrari főtervezője elárulta, hogy az F2012 építése során egy új filozófia volt a mérvadó, amelytől sokkal jelentősebb aerodinamikai hatást várnak. 

A maranellói gárda az új autót internetes leleplezés formájában mutatta be pénteken. Egyik feltűnő tulajdonsága az úgynevezett "fokozatos" orr, amely egy alacsonyabb résszel, tehát lépcsőzetesen csatlakozik az alvázhoz. A tavalyi év egyetlen győzelmének tükrőben Tombazis elmondta, hogy a csapat egy jóval agresszívebb filozófia szerint látott neki a munkának azon célból, hogy közelebb kerüljenek a McLarenekhez és a Red Bullokhoz. 

"Az autó tervezésének elején elhatároztuk, hogy jóval agresszívebb célokat tűzünk ki: csökkenteni kell a versenytársakhoz képesti aerodinamikai hátrányunkat." - mondta Tombazis. "Összehasonlítva az ellenfeleinkkel aerodinamika szempontjából jóval alulmaradtunk, így sokkal keményebben kell dolgoznunk, hogy csökkentsük ezt a deficitet."alt

"Teljesen világos, hogy csalódottak vagyunk az előző évi eredményeink miatt. Ennek következtében úgy döntöttünk, hogy analizáljuk az előző évet annak érdekében, hogy alapjaiban új nézőpont szerint kezdjünk neki az új projectnek. Az analízisek befejeztével rájöttünk, hogy valószínűsíthetően túl konzervatívak vagyunk az autó bizonyos területeivel, így új megközelítéssel álltunk neki az új évnek. Úgy gondolom, hogy ez az agresszió egyből észrevehető, mikor ránézel az autóra; remélem, hogy ugyanez látható lesz majd a pályán is."

Tombazis hozzátette, hogy miközben az autó már látványra is igen feltűnő, a csapat annak érdekében, hogy az autó az első futamra a lehető legfelszereltebb legyen a tesztek alatt teljesítene "néhány nagyon fontos kísérletet".

"Benne van a pakliban, hogy ez az autó az első futamra még sokat fog változni. Még mindig dolgozunk a szélcsatornában és a technikusok is az aerodinamika javításán működnek, viszont van még néhány fontos kísérletünk, amelyet az első teszt során szeretnénk kipróbálni és csak ezek után tudjuk véglegesíteni az első futam beállításait."

altTombazis nem véli úgy, hogy az F2012 egy csúnya autó lenne. Elmondása szerint az, hogy ő milyennek fogja látni azt elsősorban az eredmények meghatározzák majd meg. 

"Vannak néhányan, akik azt mondják, hogy az autó csúnya. Be kell vallanom - bár én nem vagyok túl objektív ezen kérdésben - én nem osztom ezt a véleményt. Számomra az autó a részletes munka gyümölcse. Végtére is úgy gondolom, hogy vannak csúnya autók, amelyek nem voltak képesek nyerni és vannak olyan szép autók, amelyek képesek voltak a győzelemre, így mostantól azt akarom hinni, hogy nekünk szép autónk van. Hogy valóban képesek leszünk-e nyerni, az majd eldől az első néhány futam után."

A 2012-es évre sem változott a csapatnál a versenyzői felállás, az F2012-t szintén Fernando Alonso és Felipe Massa fogja vezetni. 


Tweet
Módosítás: ( 2012. február 04. szombat, 17:53 )