Tombazis elégedetten nyilatkozott az első tesztnap után

Nyomtatás

altA Ferrari főmérnöke, Nikolas Tombazis elégedetten nyilatkozott az első jerezi tesztnap után.

Az első tesztnapon Felipe Massa gurult a pályára az F2012-vel. A brazil versenyző, több mint 300 kilométert teljesített a jerezi aszfaltcsíkon minden komolyabb probléma nélkül. Massa mai programjának a középpontjában minél több adat begyűjtése, és az autó megismerése állt.

A nap végén adott nyilatkozatában Nikolas Tombazis elmondta, mindig különleges érzés, amikor egy új autóval először hajtanak a pályára.

"Igaz, hogy mindig nagyon különleges érzés, amikor az autó először gurul a pályára, ezt nem lehet tagadni. Ez ma sem volt máshogy, mint ahogy a korábbi években."

Azonban Tombazis elárulta, az egy kis különbséget jelentett az idei debütáláson, hogy az új autó egy más felfogásban épült.

"Ez az autó egyértelmű szakítást jelent a korábbi modellekhez képest, és ennek a koncepciónak a sajátosságai még újak a számunkra, így sokkal több finomhangolást igényelnek. Emiatt ma egyáltalán nem figyeltük az időket, inkább arra koncentráltunk, hogy minél több adatot gyűjtsünk annak érdekében, hogy a lehető legjobban megértsük az autó viselkedését. Még sok dolgunk van, de összességében elégedettek lehetünk a megtett 300 kilométerrel, amit Felipével a volánnál teljesítettünk."

altA csapat több megoldást is kipróbált az autón, főleg a kipufogóval kapcsolatosan. Emellett ellenőrizték, hogy a szélcsatornában kapott adatok megfelelnek-e a pályáról származókkal, és az autó megfelelő balanszának a megtalálásán is dolgoztak.

"Különböző megoldásokkal kísérleteztünk és ez lesz a helyzet a következő napokban is. Egyértelmű, hogy néhány elem azt produkálta, amit vártunk tőlük, míg mások nem, de a tesztelésnek az a célja, hogy megértsük az autó viselkedését, hogy a lehető legjobban fejleszthessük tovább."

Az F2012 teljesen más koncepcióval készült, mint a korábbi évek modelljei, melyre Tombazis szerint szükség volt, és amiben nagy szerepet játszott Pat Fry is.

"Úgy döntöttünk, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy előrelépjünk, ha egy sokkal agresszívebb hozzáállással tervezzük meg az autót. Igaz, hogy ebben a változásban nagy szerepe volt Pat-nek, de már korábban is hasonló irányban gondolkodtunk. Nyilvánvaló, hogy még túl korai lenne kijelenteni, hogy ebben az évben képesek leszünk-e győzni vagy sem, de senki nem vádolhat majd minket azzal, hogy óvatosak voltunk az autó tervezésénél" - nyilatkozta a görög szakember.


Tweet