A Pirelli nem a Ferrari miatt változtatott az idei gumikon

Nyomtatás

pirelliA Pirelli tagadja, hogy azért változtatott az idei gumik összetételén, hogy a Ferrarinak kedvezzen.

A Formula-1 gumiszállítója a múlt héten Abu Dzabiban mutatta be az idei évben használt abroncsait. Megmaradtak a tavaly használt színkódok a különböző vegyületeknél, azonban a nedves pályán használatos keverékek jelölésében változás történt. Az eső és a köztes gumik a Cinturato nevet kapták, és a felirat az abroncsok oldalfalán is megjelenik, az eső gumik esetén kék színnel, míg a köztes esőgumik zöld jelölést kaptak az idei évre.

Az idei évi színkódok:


A színkódoknál fontosabb változás, hogy a Pirelli lágyabb összetételű gumikat készített az idei évre. A Pirelli motorsport igazgatója, Paul Hembery elmondása szerint az idei kemény keverékek a 2011-ben használt közepes gumik "keménységéhez" áll közel. Így a szuperlágy abroncsok kivételével minden abroncs kicsit "lágyabb" lett. Emiatt a teljesítménybeli különbségek is kisebbek lesznek: a tavalyi, körülbelül 1,5 másodperces különbség idén 0,8 másodpercre redukálódhat. Emellett a gumikopás mértéke is változott, de Hembery szerint az idei évben is minimum 2-3 boxkiállásra lesz szükség.

altA Ferrari a tavalyi évben sokat szenvedett a keményebb - különösen a kemény - keverékű abroncsok felmelegítésével, így olyan feltételezések is napvilágot láttak, hogy a Pirelli ezekkel a változtatásokkal a marenellói gárdát segítené. Az olasz cég vezérigazgatója szerint azonban ezek a feltételezések "nonszenszek".

"A döntéseket ezekről a változtatásokról a csapatokkal és a versenyzőkkel egyeztetve hoztuk meg" - nyilatkozta Marco Tronchetti Provera. "Ezek az abroncsok 2012-re készültek, és nem a tavalyi autókhoz."

A vezérigazgató azonban elmondta, örülne, ha a Ferrari újra sikeres lenne.

"Természetesen. Ha olasz vagy, arról álmodsz, hogy a Ferrari nyerjen, ha angol, akkor pedig arról, hogy a McLaren. Mindenki azoknak szurkol, ahonnan származik" - nyilatkozta Tronchetti Provera.


Tweet