Interjú Fernando Alonsóval

Nyomtatás

altA Ferrari kétszeres világbajnok versenyzője, Fernando Alonso „rettentően elégedett” azzal a munkával, melyet az elmúlt hónapokban elvégeztek Maranellóban a mérnökök. A spanyol továbbá beszél arról is, hogy mennyiben érintené őt az, ha hamarosan új csapattársat kapna.

Kérdés: „Fernando, azt olvashattuk, hogy a csapattársad újjáéledésének egy része egy eltérő beállításra vezethető vissza, ugyanis a saját útját járja most már a beállítások terén. Ez mennyiben befolyásol téged? Számodra előnyt jelent?”

Fernando Alonso: „Nem vagyok biztos ebben az eltérő beállításokról tett megnyilvánulásban. Nem hinném, hogy túl nagy a változás az első versenyekhez képest. Az én programomat nem befolyásolja. Ami Felipét illeti, most már egyre magabiztosabb a kocsiban az utóbbi változtatások miatt és valószínűleg a néhány apró beállításbeli módosításnak köszönhetően, de semmi sem vett drámai fordulatot. Úgy tűnik, hogy most már mindketten versenyképesek tudunk lenni. Ez a legjobb a csapat számára. Amit mindig is ismételgetünk: teljes támogatást élvez a Ferrarin belül mindenkitől és most már biztosak vagyunk abban, hogy a szezon második felében, mindketten a (mezőny – szerk.) első részében leszünk.”

Kérdés: „Hogyan értékeled a kocsi fejlődését? Nyilvánvaló, hogy nem volt túlságosan jó kocsi az elején és nagyon keményen dolgoztatok a fejlesztéseken. Hosszabb vagy rövidebb időt vett igénybe ez, mint ahogyan képzelted és most már valóban ott vagytok (az elején)?”

Fernando Alonso: „Rettentően boldog vagyok a csapat erőfeszítéseivel. Igaz, hogy nem a legjobb pozícióban kezdtük el a szezont, így talán előnyben voltunk, mert könnyebb egy rossz autót fejleszteni, mint egy jót, mivel sok elem adódott, melyet nem tudtunk jól működésre fogni, így talán könnyebb volt, mindent a helyére tenni. Ugyanakkor az is igaz, hogy az utolsó négy nagydíjon vagy valahogy így, minden egyes elem, melyet magunkkal vittünk a futamra megfelelt (a szimulációknak – szerk.) és úgy működött, ahogyan azt a szélcsatornás eredményekre támaszkodva elvártuk. Ez egy olyan pont volt, mellyel a múltban szenvedtünk, különösen az elmúlt két évben. Naná, most már nagyobb a magabiztosság a csapaton belül az új fejlesztéseket, információkat tekintve, melyeket a szélcsatornából kapunk., és ez nagyon jó. Nem csak a jelent, de a közeljövőt illetően is.”

Kérdés: „Rengeteg pletyka látott napvilágot, még a csapatod részéről is, téged és Sebastiant illetően. Mit gondolsz a közös együttműködés esélyéről?”

Fernando Alonso: „Azt hiszem, ezek a feltételezések a Ferrarival mindig ugyanazok: amikor 2005-ben megnyertem a Renault-val a bajnokságot, egyből kapcsolatba hoztak a Ferrarival – és (csak) 2010-ben érkeztem meg. Így, ha Sebastiant most hozzák összefüggésbe, akkor ő talán öt év múlva fog csatlakozni. Nem tudom. Minden nyár ugyanaz a Ferrarival kapcsolatban, ahogyan már mondtam, de jelen pillanatban csak ugyanazt a dolgot tudjuk elmondani. Nagyon boldogak vagyunk Felipével, akárki is lesz az új csapattársam a jövőben, örömmel fogadom, a csapat részese lesz és a Ferrarié is egyben; ahogyan már mondtam, amikor csatlakoztam a csapathoz: a legfontosabb dolog a Ferrariban, hogy segítsünk egymásnak, hogy egy vörös autó diadalmaskodjék. Ez egy olyasfajta dolog, melyet az elnök, di Montezemolo azonnal tisztáz veled, amikor megérkezel az első nap a Ferrarihoz. Így, akármilyen társ is érkezzék a jövőben, nem lesz probléma és megpróbálunk úgy együttműködni, mint ahogyan Felipével is tesszük.”

Kérdés: „Boldog lennél, ha megismételnéd a tavalyi második helyezésedet vagy győzni szeretnél itt, figyelembe véve azt, hogy ez egy olyan pálya, melyen még nem vezettél?”

Fernando Alonso: „Nos, nehéz kérdés. Bizonyára, begyűjteni néhány dobogót most, a következő versenyeken, különösen júliusban, amikor négy hét alatt három versenyünk is lesz, nagyon fontos lesz a következetesség szempontjából, mindannyian így vélekedünk. Azonban, mivel még csak csütörtök van, csak a diadalra gondolhatunk, mert mindannyian győzni akarunk, különösen itt Spanyolországban, a szurkolóim előtt és a legjobbunkat nyújtjuk majd. Nehéz kérdés, mert azt is tudjuk, hogy ebben a bajnokságban a második hely is nagyon értékes pontokat biztosít.”

Kérdés: „Mit gondolsz a pályáról, mit nem szeretsz benne és hogyan értékeled a helyszín hangulatát?”

Fernando Alonso: „A pályát illetően, az utolsó szektorban a kemény fékezést szeretnem különösen, amely talán a legtrükkösebb (az egész pályában). Az első két szektor nagyjából egyforma. Sok egyenes, amelyek voltaképp nem is igazi egyenesek, mindig kanyarodni kell egy kicsit és emiatt ez nem könnyíti meg az előzést – a legutolsó szektorban azonban néhány izgalmas kanyarkombináció vár rád, amelyet azt hiszem, mindenki élvez. A gyors kanyarok és az utolsó fékezési pont igazán kihívás elé állít minket. Amit nem szeretek a pályában… Ilyen nincs igazán. Azt hiszem, minden rendben van. Nincs olyan rész vagy olyan dolog, mely nagy probléma lenne. A légkör az egyik legjobb az összes közül. Ez az egyik kedvenc nagydíjam az év során. Szeretem a várost, kedvelem a légkört, rengeteg rendezvény van a nagydíj környékén is – hasonló Szingapúrhoz a sok zenei koncert miatt. Van néhány jó go-kart pálya a rajongók számára és más tevékenységek is, így azt hiszem, a hétvége összességében, a 400 méterre lévő tengerparttal a pályától, nagyon kellemes a hétvégére ellátogató emberek számára. Úgy vélem, mi pilóták is szeretjük.”


Tweet