Nyilatkozatok a futam után

Nyomtatás

altFernando Alonso megszerezte idei második futamgyőzelmét, mellyel az első pilóta a szezonban, aki duplázni tudott a diadalokat tekintve. A spanyol egy gyengébb időmérő edzés után a 11. helyről volt kénytelen rajtolni, majd emlékezetes előzéseket bemutatva sorozatosan száguldott át a mezőnyön, míg végül az addig vezető riválisának technikai problémája miatt át tudta venni a vezetést, és elsőként száguldott át a kockás zászló mellett. Felipe Massa a 16. helyen zárt technikai problémák és ütközések után.

Fernando Alonso: „Ez egy felejthetetlen nap számomra, és nem is találom a megfelelő szavakat érzelmeim kifejezésére. Győzni a hazámban leírhatatlan érzéseket jelent: még mindig emlékszem a 2006-os barcelonai diadalomra és nyerni Valenciában ezzel a fantasztikus csapattal elképesztő, különösen akkor, amikor is ilyen nehéz időket élünk meg Spanyolországban jelenleg. A leállás a levezető körben? Nem tudom, mi történt, de a megfelelő pillanatban történt, mert a lelátók előtt hajtottam és így alkalmam nyílt, hogy a rajongóimmal ünnepelhessek. A sport mindig tanít néhány leckét, folyamatosan a csúcson, majd a hullámvölgyben vagy, a dolgok gyorsan változnak. Tegnap nem tudtunk bejutni a Q3-ba, ma pedig nyertünk: ez azt jelenti, hogy soha sem szabad feladni, egészen a kockás zászlóig (hajtani kell). Ez egy szép ajándék mindazoknak, akik messziről érkeztek, az autóikban aludtak, majd pedig ebben a hatalmas hőségben a lelátókon ültek. A rajtnál nem volt egyszerű pozíciót nyerni, megpróbáltam a lehető legkésőbb fékezni a négyes kanyarba menet, a külső íven maradni. Ezután elkezdtem az utamat előre és a biztonsági autó után kezdtem el hinni abban, hogy lehetséges a dobogó. Ezután megtámadtam Grosjeant és sikerült megelőznöm őt, habár aggódtam, hogy elszenvedtem némi sérülést, amikor összeértünk. Két vagy három kanyar után éreztem, hogy minden rendben van és megnyugodtam. Amikor Vettel kiesése után a vezető pozícióba kerültem, mindannyian abban reménykedtünk, hogy a gumik kibírják a végéig. Folyamatosan beszéltem a versenymérnökömmel, aki mondta, hogy ugyanazt a tempót diktálom, mint a mögöttem lévők: végül nem sok maradt hátra (a gumikból), de Kanadával ellentétben a többiek is hasonló helyzetbe kerültek. Érzelmes pillanat volt Andrea Stellával állni a dobogón, mert ő Michaellel és Kimivel is együtt dolgozott: a lehető legjobb módon ünnepelhette meg a nem várt győzelmet, figyelembe véve a rajpozíciónkat. Visszagondolva tegnapra, ami történt, igazolja, hogy még mindig sok munka vár ránk, őszintének kell lennünk magunkhoz és a rajongóikhoz is. Mindent meg fogunk tenni, amit csak tudunk, hogy megnyerjük ezt a bajnokságot, de még mindig nem a miénk a leggyorsabb autó és keményen kell dolgoznunk, hogy a lehető leghamarabb elérjük ezt a célt.”

Felipe Massa: „Mit akartok hallani tőlem, semmi sem ment jól ma! A nyolcadik körtől kezdve éreztem, hogy valami nincs rendben a kocsi hátuljával és a verseny végén a csapat észrevett néhány sérülést, amelyek teljesen felborították a kocsi egyensúlyát és (csökkentették) az aerodinamikai leszorító erejét. Először képes voltam a Force Indiát támadni, majd odáig fajult a dolog, hogy körönként egy másodpercet veszítettem. Nagyon csalódott vagyok, mert jó sebességem volt és tudtam volna tartani a lépést azzal a csoporttal, melyben Fernando is volt. Utána következett a Kobayashival való ütközés és ezután minden remény, hogy a pontzónában végezzek, szertefoszlott. A kocsi nagyon jól ment ma és a legjobbak szintjén volt. Örülök Fernandónak, aki fantasztikus versenyt futott a győzelemért, de természetesen némi keserűség is vegyül ebbe, ugyanis ma mindkettőnk számára nagyon eredményes lehetett volna.”


Tweet