Domenicali: Mindig hinned kell abban, hogy meg tudod csinálni

Nyomtatás

altRég nem látott izgalmakat hozott a 2012-es világbajnokság első öt futama.

Utoljára 1983-ban fordult elő, hogy az első öt versenyt öt különböző versenyző nyerte öt különböző csapat színeiben. Abban az évben is volt egy ferraris győztes az első öt versenyen, Patrick Tambay személyében, aki a San Marinói Nagydíjat nyerte meg Imolában, míg ebben a szezonban Fernando Alonso neve szerepel az eddigi futamgyőztesek neve között.

A Spanyol Nagydíjon a kétszeres világbajnok versenyző az egész futam alatt harcban volt a futamgyőztes Pastor Maldonadóval, hogy megszerezze második hazai győzelmét. Bár ez végül nem sikerült a spanyolnak, azonban ismét értékes pontokat szerzett magának és a csapatnak is.

Stefano Domenicali, a Scuderia csapatfőnöke a ferrari.com-nak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy egy olyan sportban, mint a Formula-1 és egy olyan kiélezett bajnokságban, mint amilyen az idei, soha nem lehet feladni és a végsőkig küzdeni kell - mint ahogy Alonso is tette a hétvégi futamon -, mert ez a mentalitás jelentheti a különbséget a végelszámoláskor.

"Mindig hinned kell abban, hogy megtudod csinálni, még akkor is, ha bizonyos dolgok miatt éppen az ellenkezőjét kellene hinned" - mondta Domenicali. "Rengeteg sportesemény van, ami bizonyítja ezt, a közelmúltból például az angol Premier League bajnokság végkimenetele. Megnéztem a két manchesteri csapat meccsének az ismétlését, és láttam azt az elszántságot, amivel Roberto Mancini folyamatosan buzdította az övéit, még akkor is, amikor a helyzet veszni látszott. Ez egy példa mindenkinek a sportban, és szeretnék személyesen gratulálni neki ehhez a fontos győzelemhez."

"Ez még inkább igaz egy olyan sportban, mint amilyen a miénk, ahol rengeteg tényező szerepet játszik. Nagyon kevés is elég ahhoz, hogy a csapatok közötti hierarchia megváltozzon, és ez a szabály még inkább igaz, amikor a különbségek csak tized- vagy inkább csak századmásodpercek. Az idei évben az lesz a győztes, aki a legjobb technikai újításokat a lehető leghamarabb képes lesz a pályára vinni: ha csak egy maroknyi versenyre megállsz, azt jelentheti, hogy a pontszerző helyeken kívülre kerülsz, mivel rengeteg csapat bizonyult képesnek arra, hogy a legjobb helyekért harcoljanak. Elértük azt a célunkat, hogy egy lépést előre tegyünk Spanyolországban, de muszáj folytatnunk ezt az útat, különösen azért, mert a hátrányunk Hamilton pole pozíciós idejéhez képest még mindig túl nagy" - nyilatkozta a csapatfőnök.

altA hétvégi versenyen úgy tűnt, hogy a Ferrari új fejlesztéseinek köszönhetően az F2012 versenyképesebb lett, és ezzel kapcsolatban elégedetten nyilatkoztak a csapat vezetői is. Felipe Massa teljesítményével kapcsolatban azonban ez már nem igazán mondható el. A Spanyol Nagydíj után Domenicali elismerte, hogy a brazil versenyző hétvégéje nem alakult szerencsésen, de már a soron következő Monacói Nagydíjtól kezdődően jobb eredményt vár el Massától, hiszen ahogy a barcelonai futam után nyilatkozott az olasz: "nagy szükségünk van az ő pontjaira is, hogy a konstruktőri címért is harcoljunk".

A hivatalos oldalon egy rövid elemzést készítettek a csapat versenyzőinek az elmúlt szezonok első öt versenye után megszerzett pontjairól. Fernando Alonso idén és az elmúlt két évben is "magas szinten versenyzett": 2010-ben 67 ponttal a második, tavaly 51 ponttal az ötödik helyen állt az összetettben öt verseny után. Csapattársa két évvel ezelőtt 49 pontot gyűjtött össze, 2011-ben 24 pontot szerzett az első öt futamon, míg az idei évben mindössze két pont áll a brazil versenyző neve mellett. Míg Alonso 61 pontjával vezeti a világbajnokságot a regnáló világbajnokkal holtversenyben, addig brazil kollégája jelenleg a 17. helyet foglalja el az összetettben.

Bár a Ferrarinál hangsúlyozzák, tudják miként alakult Massa hétvégéje, elvárják a 31 éves versenyzőtől, hogy "egy fokozattal feljebb kapcsoljon már a Monacói Nagydíjon". Az elmúlt és az idei évi gyenge szereplése miatt, Domenicali és a csapat hivatalos oldalon megfogalmazott "üzenet" miatt sokan úgy vélik, eléggé inog Massa vezetői ülése a Ferrarinál. Így nem meglepő, hogy újra napirendre került, hogy kik válthatják Massát a csapatnál - akár már a Kanadai Nagydíjon. Pérez esetleges érkezése talán nem is lepne meg senkit, a múlt héten azonban két lehetséges "utód" neve is felmerült: a háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart Paul di Restát ajánlotta a Ferrari számára, míg mások a hétvégén a paddockban újra megjelenő Adrian Sutil érkezését sem tartják kizártnak.


Tweet