Elvették Hamilton elsőségét, Alonso a második

Nyomtatás

altAz időmérő után súlyos büntetést kapott Lewis Hamilton. Az FIA kizárta a brit világbajnokot a levezető körén bemutatott titokzatos megállása miatt. A pole pozíció így életében először Pastor Maldonadóra szállt, a második helyre pedig Fernando Alonso került. Hamilton pedig a rajtrács végéről várhatja a Spanyol Nagydíj rajtját.

Lewis Hamilton a gyors körét követően megszerezte az első rajtkockát, azonban a levezető körén csapatvezetői utasításra kénytelen volt azonnal megállni a pálya szélén és leállítani a motort. Ezt azonban csak akkor tehette volna meg, ha előre nem látható probléma lépett volna fel. A csapat vezetése technikai hibára hivatkozott, azonban erre az FIA bizonyítékot és magyarázatot kért. Hamilton visszakérdezésére csak annyi választ kapott a vezetéstől, hogy ne foglalkozzon vele, a pole-ban van.

A vizsgálat kiderítette, hogy Hamilton tankjában a megállásakor 1,3 liter üzemanyag maradt. Azonban, ha a brit saját kerekein gurult volna vissza a boxba, nem lett volna elegendő a kötelező üzemanyag mintavételre (1 liter). A szövetség azonban a szabálykönyv 6.6-os pontjára hivatkozva kizárta a 2008-as világbajnokot. A szabály értelmében csak akkor lehet megállni a pálya szélén, ha előre nem látható probléma lép fel az autóval. Az azonban nem számít vis major problémának, ha a csapat nem megfelelő mennyiségű üzemanyagot tölt a tankba. 

Williams 2010-ben Brazíliában, az esős körülményeknek köszönhetően Nicolas Hülkenberggel állt utoljára pole pozícióban. 

Lewis Hamilton parkolása a 2012-es Spanyol Nagydíjon:

 

 


Tweet
Módosítás: ( 2012. május 12. szombat, 20:32 )