Pat Fry szerint a hőmérséklet is fontos szerepet játszik a gumik teljesítményében

Nyomtatás

altA Ferrari technikai igazgatója, Pat Fry szerint az idei év izgalmaiban nagy szerepet játszanak a Pirelli abroncsok, amelyek nagyon érzékenyek a pálya hőmérsékletváltozásaira.

A szakértők szerint az idei évben az a versenyző vagy csapat lehet a legsikeresebb, aki a lehető legtöbbet tudja kihozni a gumik teljesítményéből. Ezzel egyet ért Pat Fry is, aki szerint azonban a helyzet kicsit bonyolultabb ennél, mert a Pirelli abroncsainak a teljesítménye szorosan kapcsolódik az időjárási viszonyokhoz is.

"Ez teljesen kiszámíthatatlan" - nyilatkozta a brit mérnök a Ferrari hivatalos oldalának adott interjújában. "Változik [az időjárás], és a kis változások a pálya hőmérsékletében is nagy hatással vannak a gumik teljesítményében. Azt gondolom Kína volt az a hely, ahol ez a legjobban megmutatkozott."

Fry szerint a gumik természetéből adódóan - a nagy degradáció miatt - azok a versenyzők, akik kíméletesebben bánnak az abroncsaikkal, előnyre tehetnek szert.

"Arra is nagyon érzékenyek, hogy a versenyzők hogyan versenyeznek velük. Egy normál három kiállásos versenyen, ha nagyon, nagyon óvatos vagy a hátsó gumikkal, akkor lehet, hogy képes leszel végül egy két kiállásos versenyre velük."

"De nem versenyezhetsz velük keményen, mert elkopnak. Ha csak egy kicsit megpróbálod jobban nyomni, akkor nagyobb kárt okozol bennük. Amikor forgalomban harcolsz, akkor is többet veszel ki belőlük, mintha tiszta levegőben futnál" - nyilatkozta a szakember.


Tweet
Módosítás: ( 2012. május 21. hétfő, 18:10 )