Mit érdemes tudni a melbourne-i pályáról?

Nyomtatás

altAlbert Park - Melbourne

Debütálás éve: 1996

Egy kör hossza: 5303 m

Körök száma: 58

Versenytáv:  307.574 km

Kanyarok száma: 16

Leggyorsabb kör: S. Vettel - 1:23.919 (2010, Red Bull)

A Melbourne Grand Prix Circuit egy autóverseny-pálya Melbourne-ben, Ausztráliában. A versenypálya a belvárostól néhány kilométerrel délre található Albert Parkban fekszik, egy mesterségesen létrehozott tó körül. A pálya nagy része közút, egy évben mindössze egyszer zárják le az Ausztrál Nagydíj hétvégéjére.

Ausztrál Nagydíj 1985 óta szerepel a Formula-1 naptárában. Az első 11 évben Adelaide adott otthont a versenyeknek, 1996 óta azonban Merlbourne lett az állandó helyszín, és a 2006-os illetve a 2010-es év kivételével mindig itt rendezték az évadnyitó futamot.

A Ferrari színeiben legtöbbször Michael Schumacher tudott itt nyerni, összesen 4 alkalommal. Még a Ferrari versenyzőjeként Kimi Räikkönen és Eddie Irvine szerzett futamgyőzelmet, míg a jelenlegi pilótáink közül Fernando Alonso a Renault színeiben tudott diadalmaskodni. A Ferrari számít a legsikeresebb csapatnak az Albert Parkban, hiszen az eddigi 15 futamból 6-ot Ferrari versenyző nyert meg. Öt futamgyőzelme van a McLaren-Mercedes csapatának, kettő a Renault-nak, míg a Brawn Mercedes, a Williams-Renault és a Red Bull versenyzői egy-egy alkalommal állhattak fel a dobogó legfelső fokára.

A Ferrari pilótái összesen öt alkalommal vághattak neki a futamnak az első rajtkockából. (Schumacher 3, Barrichello és Räikkönen 1-1 alkalommal)

Jelenlegi versenyzőink eddigi szereplése az Ausztrál Nagydíjon:

  Felipe Massa: Fernando Alonso:
2001    12. (Minardi)
2002  kiesett (Sauber)  
2003    7. (Renault)
2004  kiesett (Sauber)  3. (Renault)
2005  10. (Sauber)  3. (Renault)
2006  kiesett (Ferrari)  1. (Renault)
2007  6. (Ferrari)  2. (McLaren-Mercedes)
2008  kiesett (Ferrari)  4. (Renault)
2009  kiesett (Ferrari)  5. (Renault)
2010 3. (Ferrari) 4. (Ferrari)
2011 7. (Ferrari) 4. (Ferrari)

Időjárás-előrejelzés:

A legfrissebb előrejelzések szerint a pénteki szabadedzések alatt lehet a legnagyobb esély az esőre, sőt az első szabadedzés minden bizonnyal esős körülmények között fog lezajlani. Szombattól kezdve azonban egyre kisebb a valószínűsége az esőnek, míg vasárnapra már napos időt jósolnak a meteorológusok. A maximum hőmérséklet vasárnap meghaladhatja majd a 20-25 Celsius fokot.

altA Pirelli által szállított gumikeverékek:

A Pirelli már korábban bejelentette, hogy az első futamon a közepes (fehér) és a lágy (sárga) keveréket fogja a csapatok számára bocsátani. A harmadik, Kínai Nagydíjon ugyanezeket a keverékeket használhatják majd a csapatok, míg a Maláj Nagydíjon a kemény és a közepes keverékek kerülnek majd az autókra.

 

Előzési zóna:

alt

Az előző évvel ellentétben idén két előzési zóna lesz az Albert parkban, de csak egy mérési pont. A detektáló pont a tavalyi évhez hasonlóan a 14-es kanyar bejáraánál lett meghatározva, míg az első előzési zóna a célegyenes utolsó 795 méterén található, míg idén a második kanyar után is aktiválhatjk a versenyzők az előzét segítő rendszert. A másoik előzési zóna a 3-as kanyar előtt 510 méterrel kezdődik.

Tudnivalók a pályáról:

Tervező: Ron Walker

Az Albert Parkban fekvő pálya nagy része közút, és egy évben mindössze egyszer zárják le az Ausztrál Nagydíj hétvégéjére. Különlegessége, hogy egy tó köré épült.

A félig utcai, félig hagyományos pályának minősülő aszfaltcsík a versenynaptár technikásabbjai közé tartozik, melyet összességében a 16 kanyarjából egyaránt megtalálhatóak a lassú- és nagysebességűek is.

 

Kritikus pontok:

- A 3-as szűk jobbos kanyar, ami egy hosszabb egyenes után következik, és ha a pilóta elvéti a féktávot, könnyen a kavicságyban landolhat.

- A 15-ös szűk bal kanyar tökéletes teljesítése azért fontos, mert ez által lehet nagy sebességet elérni a célegyenesben.

- Fernando Alonso szerint a 11-es és 12-es kanyarok is rendkívül nagy precizitást igényelnek, hiszen ha valaki hibázik a 11-es kanyarnál, az a következő ívnél látja ennek kárát, és már oda is a jó köridő.

 

Technikai jellemzők:

Az beállítása itt is nagy kihívás a 16 teljesen különböző kanyar miatt, de általában a közepes és magas leszorítóerős beállításokat favorizálják a csapatok.

Az Albert Park aszfaltja különösen megterhelő a gumiabroncsoknak és a fékeknek.

Hat olyan fékezési pont is van a pályán, ahol több mint 200 km/órás sebességről kell szinte állóra fékezni az autót.

Az Ausztrál Nagydíj hétvégéjének menetrendje magyar idő szerint:

Március 16. (péntek):   1. szabadedzés: 2:30-4.00
    2. szabadedzés: 6:30-8:00
Március 17. (szombat):   3. szabadedzés: 4:00-5:00
    Időmérő: 7:00
Március 18. (vasárnap):   Verseny: 7:00

Az időmérőedzést és a versenyt is élőben közvetíti az M1, míg a szabadedzések internetes linkeken lesznek követhetőek.

Egy kör Fernando Alonsóval az ausztrál pályán:


Tweet
Módosítás: ( 2012. március 18. vasárnap, 08:04 )