Nyilatkozatok a versenyt követően

Nyomtatás

altNoha az időmérő edzés nem alakult a legeredményesebben, a vasárnapi versenyen a Scuderia mindkét versenyzője javított helyezésen, Fernando Alonso a harmadik, Felipe Massa pedig egy eseménydús futamot követően a nyolcadik helyen zárta a Szingapúri Nagydíjat. A spanyol versenyző 29 ponttal vezeti a pontversenyt Sebastian Vettel előtt.

Fernando Alonso: „Végül jól alakultak a dolgok, de ez nem mehet mindig így. Nem lehet mindig az a helyzet, hogy a legközelebbi riválisom kiesik, mint ahogyan ez történt az elmúlt két futamon és nem folytathatjuk úgy a szezon végéig, mint a tegnapi időmérő edzésen látottak, amikor is a teljesítményünk majdnem egy másodperccel maradt el a legjobbtól. A pályán sikerül kihoznunk a legtöbbet abból, amink van, nem követünk el hibát köszönhetően a csapat nagyszerű munkájának: csak ennek tudhatjuk be, hogy így állunk  a bajnokságban. Ma a négy ellenfelünk közül hárommal szemben sikerült növelni az előnyünkön, amely pozitív. Talán ez volt a legnehezebb pálya számunkra: hasonló karakterisztikával találjuk majd szembe magunkat Koreában és Abu-Dhabiban, de remélem, mire odaérünk, megtaláljuk a módját annak, hogy javítsunk a kocsin. A start nyilvánvalóan nem volt a szezon egyik legjobbja, de szerencsére sikerült azonnal visszaszerezni a pozíciót di Restával szemben. Az első kiállásom során forgalomba kerültem, de éreztem, hogy a gumik túlságosan kezdenek elkopni, ezért úgy döntöttünk, hogy kiállunk. A lágyon sokkal versenyképesebbek voltunk, de aztán kijött a biztonsági autó, amely Buttonnak és Vettelnek kedvezett. Az újrarajtolás előtt a két vezető majdnem összeütközött és én pedig veszítettem néhány métert, mert a kormányomon állítgattam a beállításokat. Azon a ponton nem tudtuk, hogy ki kell-e még egyszer állnunk, de amikor másodjára is összerázódott (a mezőny – szerk.) és néhány pilóta kiállt, úgy döntöttünk, hogy kint maradunk, még ha nem is voltunk biztosak abban, hogy szenvedni fogunk-e a gumikopástól a végén, de nem ez volt a helyzet és könnyedén eljutottunk a dobogóig. Fizikailiag nagyon kemény futam volt, egyértelműen a szezon legfárasztóbbja: háromszáz kilométer ebben a hőségben és ilyen páratartalom mellett nagyon kimerítő.”

Felipe Massa: „Ez egy kemény és nehéz futam volt. Sajnálatos, ami az első kanyarnál történt, mert a defekt nélkül nyilvánvaló, hogy sokkal közelebb végezhettem volna Fernandóhoz, ami fontos lett volna a világbajnokság szempontjából. Amikor a bokszba hajtottam, már nem volt sok lehetőség: a cél az volt, hogy a gumikat a legtovább életben tartsam, ugyanakkor a lehető leggyorsabban menjek. Szerencsére a biztonsági autó összerántotta a mezőnyt, de az is igaz, hogy soha sem volt a fejünkben, hogy ilyen hosszú etapot teszünk meg, mint amilyen a szuperlágyos utolsó körözésem volt. Az F2012 teljesítménye nagyon eltért attól, amelyet a két korábbi napon tapasztaltam: úgy tűnt, mintha egy teljesen másik autót vezetnék! Még a végén is próbáltam nyomni, hogy szerezzek néhány pozíciót, de csak az utolsó két kör volt az, amikor már elkezdtem arra gondolni hogy hazahozom a kocsit, ugyanis az abroncsaim akkor már teljesen elkoptak. Az akció Sennával? Azt gondolom, a szabályok nagyon is világosak és tiszteletben kell tartni azokat: már mellette voltam és helyet kellett volna hagynia, de ehelyett felpréselt a falra. A McLaren és a Red Bull nagyon erősek, de azt hiszem, a mai eredmény nem olyan rossz a csapat számára: Fernandónak sikerült hazahoznia egy szép kis pontnyereséget. Természetesen javítanunk kell a teljesítményünkön, különösen az időmérő edzésen.”

Írta: Szabó Balázs


Tweet